Pregenius. Een slimme kijk op uw gezondheid

FARMAPAS

Of u last krijgt van (ernstige) bijwerkingen danwel goed reageert op een geneesmiddel hangt voor een belangrijk deel af van uw DNA.

Met een farmacogenetische (FARMAPAS) test krijgt u vooraf inzicht welk geneesmiddel voor u het meest geschikt is.

Het zeer traag afbreken van geneesmiddelen kan risico's inhouden en verantwoordelijk zijn voor (ernstige) bijwerking(en) omdat bij deze personen een bepaald geneesmiddel een veel te hoge concentratie zal hebben die veel te lang op dat niveau blijft. Bij anderen, die het geneesmiddel zeer snel afbreken, gaat het te snel waardoor het geneesmiddel niet efficiŽnt kan werken. Via een pharmacogenetische test alvorens een behandeling op te starten tracht men dit te achterhalen. Bijwerkingen van geneesmiddelen zijn een enorm probleem, zowel voor de patiŽnt zelf als wel economisch (en dus voor de gehele gemeenschap). In Nederland worden jaarlijks meer dan 10.000 bijwerkingen geregistreerd bij het LAREB ( Nederlands bijwerkingen centrum). Ernstige bijwerkingen op geneesmiddelen blijken verantwoordelijk te zijn voor 5-7% van alle ziekenhuisopnames (HARM-rapport). Ernstige bijwerkingen op geneesmiddelen staat op een vijfde plaats als doodsoorzaak. In Amerika sterven meer mensen ten gevolge van bijwerkingen, dan ten gevolge van een verkeersongeval (Times Analysis 2009).

Met een pharmacogenetische test (de FARMAPAS) krijgt u informatie over de erfelijke achtergrond die de reactie op geneesmiddelen bepaalt. De variatie in de erfelijke aanleg is mede verantwoordelijk voor de individuele verschillen waarmee iemand op een geneesmiddel reageert. Dit betreft zowel de werking als de bijwerking van het geneesmiddel. De resultaten van deze farmacogenetische test kunnen inzicht geven in de juiste dosering en keuze van geneesmiddelen die u worden voorgeschreven. Het is raadzaam deze informatie met uw behandelaar, voorschrijver en apotheker te delen.

Voor wie is deze test:
Wanneer u (langdurig) medicijnen krijgt voorgeschreven voor de behandeling of preventie van een chronische ziekte is het zinvol uw erfelijke achtergrond op het gebied van geneesmiddelenreacties in kaart te brengen. Behalve een totaal genetisch profiel (FARMAPAS), kun u ook getest worden op een (groep) medicijn(en).

Vraag HIER meer informatie aan.

 

 

 


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?
Een van onze artsen geeft u graag antwoord: