Mijn genen

Risico’s in kaart: hart- en vaatziekten

Veel hart- en vaatziekten zijn genetisch bepaald. In de afgelopen jaren is de kennis over dit soort ziekten en hun erfelijke achtergronden sterk toegenomen. Daardoor zijn zowel het onderzoek naar de aanleg voor deze ziekten als de behandeling verbeterd. Met de CARDIOgen test van Pregenius weet u of u behoort tot de groep met een verhoogd risico op deze aandoening.

Hart- en vaatziekten
Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Om te kunnen functioneren heeft deze spier zuurstof nodig, aangeleverd via de kransslagaderen rond het hart. Als dit niet goed functioneert, kunnen er cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziekten) optreden, zoals het hartinfarct, het herseninfarct (cva/beroerte) en verstopte vaten in de buik of benen.
Bij een verhoogde kans op hart- en vaatziekten is het noodzakelijk om riscofactoren die behandelbaar zijn op te sporen en daarover advies te geven. Dit kan het geval zijn bij mensen (boven de dertig) die meerdere risicofactoren hebben (zoals een hartziekte, roken, suikerziekte).

Wanneer laten testen?
Wanneer in uw familie hart- en vaatziekten voorkomen (ouders, broers, zusters) kan het raadzaam zijn u genetisch te laten testen. Omdat erfelijke hartziekten, onbehandeld, kunnen leiden tot vervroegd overlijden is het belangrijk om zoveel mogelijk families/familieleden met de aanleg voor deze ziekten op te sporen. Behandeling leidt namelijk tot een duidelijke verlaging van de kans op plotseling overlijden.

Lees onze uitgebreide brochure voor meer informatie.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?
Een van onze artsen geeft u graag antwoord: