Mijn genen

Wanneer laten testen?

Iedere vrouw die een  behandeling met  hormonen overweegt of reeds langdurig hormonen gebruikt
zou zich moeten laten testen . Voorbeelden hiervan zijn langdurig pilgebruik (orale anticonceptie) of hormoonbehandeling bij overgangsklachten zoals opvliegers of bij osteoporose.
Als gevolg van genetische  factoren kan  behandeling met hormonen of een niet goed aangepaste dosering leiden tot complicaties zoals hartziekten, trombose en een verhoogd risico op borstkanker.

De FEMgentest heeft als belangrijkste doel het voorkomen van complicaties ten gevolge van hormoon behandeling.

Risico’s in kaart

De FEMgen test biedt u de mogelijkheid uw persoonlijk risico en predispositie op het verkrijgen van gevaarlijke bijwerkingen,  gerelateerd aan hormonale suppletie therapie tijdens overgangsklachten (de menopauze) of osteoporose te bepalen. Voorbeelden van deze bijwerkingen zijn hartziekten, trombose en een verhoogd risico op borstkanker. Deze test onderzoek niet het algemeen verhoogd risico op borstkanker zoals bij de BCRA test.
In deze brochure leggen wij uit hoe het zit met de gevoeligheid voor hormonale therapie en hoe de test in zijn werk gaat.

Menopauze

Menopauze is het moment van de laatste menstruatie (eisprong) van de vrouw. Het treedt op wanneer eierstokken geen vruchtbare eitjes meer heeft. Het gevolg is dat het lichaam (bijna) geen oestogenen en progestagenen produceert, dit zijn de hormonen die het voortplantingssysteem in stand houden. De menopauze ontstaat meestal op natuurlijke wijze tussen het 45ste en 50ste levensjaar maar kan ook als gevolg van een operatie, zoals het verwijderen van de eierstokken ontstaan. Bij sommige vrouwen treedt de menopauze veel eerder op met name na behandeling met chemotherapie of bestraling.

Lees onze uitgebreide brochure voor meer informatie.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?
Een van onze artsen geeft u graag antwoord: